Русский
mapstcode.com

Каберне-Совиньон

Cabernet Sauvignon - наричан още кралят на червените сортове. Надали има винарска област по света, в която се отглеждат червени сортове и в която да не се намери и каберне совиньон.Многобройни са предимствата на сорта, които го правят така желан от винари и потребители по целия свят. Едно от тях е неговата индивидуалност - без значение къде е бил засаден, как е бил третиран, как точно е протекъл процеса на зреене или как точно е правено виното - каберне совиньон запазва своите сортови характеристики почти при всякакви обстоятелства и се разпознава най-лесно сред останалите червени вина. Невероятните аромати на касис, мента, кедрово дърво или дори чушка се запечатват трайно в сетивата.

Това, което прави от каберне совиньон звездата на червените вина обаче, е безспорно високото му качество и ясно изразен характер.Каберне совиньон старее прекрасно в бутилка, превръщайки се с времето в изключително комплексно, изискано и многопластово вино. Способността му за дълго отлежаване се дължи на високото съдържание на пигменти и танини, извлечени в процеса на продължителна мацерация. Успоредно с това, каберне совиньон реагира, може би, най-добре от всички червени вина на отлежаване в млади, малки дъбови бъчви, от които допълнително извлича танини, повишаващи потенциала му за отлежаване.

Каберне совиньон дава едни от най-тъмните на цвят вина - само "черните" вина от Кахор, Франция и тези от сорта шираз имат по-дълбок и наситен цвят. При старее-не цветът придобива кафеникави до оранжеви нюанси. С напредващата зрялост танините омекват значително. Букетът на отлежали каберне совиньон се асоциира най-често с тютюн, кожа, мускус, шоколад и дори горски гъби.

Класическите френски вина на основата на каберне совиньон са стегнати, с добра структура, понякога тръпчиви; вина, които апелират повече към ума, отколкото към сърцето. Екземплярите от Новия свят са по-пищни, меки и подканящи. На лозето каберне совиньон не е по-претенциозен от останалите сортове. Зърното е малко, тъмно, с много дебела ципа и богато на горчиви семки. Среднозреещ сорт е узрява през септември. Поради високото си съдържание на танини, преработката на гроздето трябва да се извършва изключително внимателно. Днес виното от каберне совиньон се произвежда при много внимателно отделяне на зърната от чепките и възможно най-деликатно пресоване, за да не се счупят прекалено таниновите семки.

Каберне совиньон произхожда по всяка вероятност от областта Бордо, Франция. За първи път името се споменава през 17 век, но по-широко разспостранение сортът получава едва през 18 век, след като холандски специалисти пресушават блатата около Медок в Бордо. С това се създават нови винарски земи и скоро възникват и някои от големите имения, които съществуват и до днес. Почвите в микрорайон Медок и с известни ограничения и тези в южния му съсед Грав са идеални за каберне совиньон. Солидните, дълбоки няколко метра, едрозърнести пясъчници, притежаващи отлично оттичане за обилните валежи в Медок, предоставят на сорта възможност да разпростре корените си надълбоко в земята.

Насаждения от каберне совиньон във Франция възлизат на 38 000 ха. В Калифорния каберне совиньон е най-важния червен сорт, следван от мест-ния сорт зинфандел. Калифорнийците са първите, които създават изключително убедителни сортови вина от каберне совиньон, акцентирайки върху плода във виното и до ден-днешен остават ненадминати в правенето на такива вина. През последните няколко години най-реномираните производители обръщат вниманието си към правенето на т.нар. меритаж-вина - висококачествени купажи по класически рецепти от Бордо. Към тях се числят изключително скъпите "Opus One" на Роберт Мондави и барон Филип дьо Ротшилд, както и "Dominus" на Кристиан Муеи.

В Южна Америка главно от Чили идват плодовите и пивки, но също така и интензивни и плътни каберне совиньон от неприсаждани лози, тъй като лозарските масиви на страната остават пощадени от листната въшка досега. Насажденията от каберне совиньон в Чили възлизат на над 120 000 ха; там напоследък също се забелязва тенденция за производство на висококачествени купажни вина по примера на Бордо. Подобно развитие се наблюдава и в Аржентина, където каберне совиньон се намира на второ място в класацията на червените сортове след местния сорт малбек. Мексико и Боливия се ориентират главно към производството на сортови вина от каберне совиньон.

В Австралия първото каберне совиньон е засадено през 1860 г. в Яра Вали и след първите успешни опити със сорта, бързо се разпространява из по-значителните винарските региони на страната. Днес особено добри резултати се получават от насажденията в (Южна Австралия), в Яра Вали във Виктория и в Маргарет Ривър на Западното крайбрежие. Въпреки това, каберне совиньон не е водещият сорт из австралийските лозя, а заема второто място след шираз. Австралийските винари винаги са купажирали каберне совиньон, но не със сортове от Бордо, а с шираз - местния вариант на френския сорт сира (Syrah) от Прованс. Резултатът са хармонични, меки вина, тъй като ширазът придава мекота и плодовост на строгия каберне совиньон. Австралийците засаждат все повече мерло и каберне франк и също започват да експериментират с рецептите от Бордо.

В Нова Зеландия каберне совиньон и мерло са традиционни насаждения и обикновено се купажират заедно. Каберне совиньон има най-добри условия за зреене върху пясъчните почви на Хоукс Бей , на Северния остров. Вината от него тук не са толкова пищни колкото в Калифорния, Чили или Австралия; със своята "пестеливост" те по-скоро напомнят на френския образец.